Met de workshop Jong Lekker Fit! leren de kleintjes op jouw kinderdagverblijf al jong om gezonde voeding normaal te vinden. Aan de hand van speelse activiteiten wordt behalve aan het thema gezonde voeding gewerkt aan taalvaardigheid of rekenvaardigheid. Goed om te weten is dat de activiteiten aansluiten bij de kerndoelen van de leerlijn voeding van het SLO.

Per thema zijn verschillende activiteiten mogelijk. Er wordt gewerkt in kleine groepjes. Afhankelijk van onder andere de beschikbare tijd en het kennis- of taalniveau van de kinderen wordt een passende workshop samengesteld.

Wil jij deze workshop aanbieden binnen jouw organisatie? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

Pin It

De workshop ‘Smakelijke eters’ is ontwikkeld door het Voedingscentrum
Kinderen die van jongs af aan alles leren proeven, eten later vaak gevarieerder en gezonder. Leren proeven lijkt zo vanzelfsprekend, maar in de praktijk lopen ouders tegen van alles aan: zoonlief lust alleen pasta met tomatensaus bijvoorbeeld, of eet alleen maar wortels. En dreumesdochter vindt alles wat nieuw is eng. Hoe krijg je nou een makkelijke alleseter?

De workshop 'Smakelijke Eters' duurt 2 uur en gaat terug naar de basis. Als organisatie kun je deze workshop aanbieden aan ouders. Ouders leren beter begrijpen hoe smaak eigenlijk werkt bij jonge kinderen. Hoe is het om iets wat je niet kent, te proeven en hoe kun je kinderen leren proeven, zodat ze ook andere smaken gaan lusten dan zoet?
Smakelijke eters is bedoeld voor ouders van kinderen in de leeftijd van 4 maanden tot 4 jaar, die hun kind graag gezond eetgedrag aan willen leren. Per workshop kunnen maximaal 15 ouders deelnemen.

Opbouw workshop

De workshop begint met een korte introductie over smaak en smaakontwikkeling. Daarna worden er 5 proefjes gedaan, waaronder een aantal smaakproeven.

Wat leren ouders?

De ouders leren over smaakontwikkeling bij hun kind en gaan zelf proeven. Hierdoor kunnen ze zich inleven in wat hun kind tijdens het eten ervaart en hen beter helpen om gezond en gevarieerd te leren eten.
Wil jij deze workshop aanbieden binnen jouw organisatie? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

Pin It

SuperChefs, ontwikkeld door het Voedingscentrum, is een serie van acht wekelijkse kookworkshops voor kinderen van 10-12 jaar (groep 7/8). Ze ontdekken hoe gezond, lekker en gemakkelijk koken kan zijn. De jonge koks leren hoe ze zelf een gezonde maaltijd kunnen klaarmaken en iets voor tussendoor.

Opbouw SuperChefs-workshops

  • Week 1: De keuken
  • Week 2: De Schijf van Vijf
  • Week 3: Eetculturen
  • Week 4: Smaak
  • Week 5: Het etiket
  • Week 6: Seizoensgroente en –fruit
  • Week 7: Presenteren
  • Week 8: SuperChefs

Aanpak

De ideale lesduur per kookworkshop is ongeveer 2 uur. Het aantal kinderen per groep is 10. De kinderen krijgen allemaal een eigen werk- en receptenboek en ontvangen aan het eind van de cursus een SuperChefs-certificaat.
Als je echt wilt gaan koken, dan is een handige ruime keuken het meest ideaal. Is het bij jullie niet mogelijk om gebruik te maken van een volledig uitgeruste keuken? Ook dan kun je meedoen met SuperChefs. Er is een aparte set recepten ontwikkeld voor koken zonder fornuis, oven en grill.

Doel

SuperChefs is effectief in het verbeteren van kennis over gezond eten, kennis over gezond en veilig koken, houding ten opzichte van gezond en veilig koken, eigen effectiviteit ten opzichte van gezond eten en klaarmaken van gezond eten, en de vaardigheden om gezond en veilig te koken.

Wil jij deze workshop aanbieden binnen jouw organisatie? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

Pin It

In deze workshop leren ouders meer over gezond eten voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Wat geef je je kind, hoeveel heeft het nodig en hoe ga je om met de verleidingen van deze maatschappij?
Aan de orde komen vragen als “Wat is een goed tienuurtje?”, “Wat kan ik doen als mijn kind altijd moet trainen rond etenstijd!” en “Wat als mijn kind niks lust?”

Op 1 september 2020 publiceerde Unicef haar onderzoeksrapport 'De verleiding naar (on)gezond’ waarin zij concludeert dat bijna driekwart van de kinderproducten in supermarkten niet in een gezond voedingspatroon voor kinderen past. Maar waar let je dan op als je als ouder in de supermarkt bent? Aan de hand van het lezen van etiketten leren ouders gezondere keuzes te maken.

Deze workshop duurt 1,5 uur, maximaal 15 deelnemers.

Wil jij deze workshop aanbieden binnen jouw organisatie? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

Pin It
LBRT
BGN
Adiona