Een aantal dagen geleden werd mijn aandacht getrokken door een uitzending van Beau op RTL4. Eén van de items ging over hoogbegaafdheid, een niet al te vaak besproken onderwerp op tv. Ergens in het gesprek probeerde Lodewijk Dekker het verschil uit te leggen tussen hoogbegaafheid en hoogsensitiviteit. Mijn gedachten dwaalden af naar onze kinderen….
Zo’n vijftien jaar geleden werden wij voor de eerste keer ouders van een zoon. Twee en vier jaar later kwamen daar twee dochters bij. Met grote, bruine ogen keek onze zoon nieuwsgierig de wereld in. Ik dacht aan hoe hij leerde kruipen, lopen en praten, véél praten. Volgens Oei, ik groei!, onze bijbel in die tijd, deed hij alles volgens het boekje. Zorgen maakten we ons dus niet.

Toch vielen ons wel wat dingetjes op. Zo liep mijn man nachten met onze huilende baby op de arm om hem te kalmeren. Op feestjes zagen we andere kinderen gezellig met elkaar spelen, onze peuter trok wit weg en hing stilletjes tegen ons aan. Op de basisschool was voetbal en stoeien een favoriete bezigheid onder jongens, onze zoon observeerde liever beestjes.

Steeds vaker vroegen we ons af of er dan misschien wat aan de hand was. Totdat we een boek van Elaine N. Aron onder ogen kregen. Elaine bleek de grondlegster van het begrip HSP. High sensitive person, wij hadden er nog nooit van gehoord, maar wat een herkenning!
Aron omschrijft hoogsensitiviteit als een aangeboren temperament met de strategie om informatie zorgvuldig te verwerken alvorens te handelen, dat resulteert in een besef van subtiele verschillen en in snel overprikkeld raken.

Nou was het niet per se deze definitie die ons nieuwsgierig maakte naar dit onderwerp. Haar vragenlijst voor ouders waarmee je inzicht krijgt of je kind misschien hoogsensitief is deed dat wel. Voor ons begon met het invullen van deze test een jarenlange verdieping in hoogsensitiviteit en maakte dat ik bewust koos voor de opleiding Kindercoach HSP.

Ben je benieuwd of jouw kind waarschijnlijk hoogsensitief is? Op praktijktof.nl/hsp-test vind je een vragenlijst. Wil je hier eens over doorpraten, neem gerust contact op.

Pin It